Zamknij [X] |
Galeria
|
|
MˇKA KOKOSOWA
Kokosy to wyj±tkowe orzechy – nie tylko ze względu na pokaĽny rozmiar, ale także dlatego, że z wielu różnych czę¶ci palmy kokosowej nic się nie marnuje. W ten sposób w¶ród produktów kokosowych wyróżniamy mleko, wodę, olej, wiórki, a także cukier i m±kę. Czym różni się ona od m±k zbożowych i jak wykorzystać j± w kuchni?
Kokosowa – wyj±tkowa
M±ka kokosowa, pod względem pozyskiwania, jest tak naprawdę pozostało¶ci± po produkcji innych wyrobów kokosowych. Uzyskuje się j± podczas wytwarzania oleju i mleka kokosowego, jako produkt uboczny. Z mi±ższu orzecha usuwany jest płyn i tłuszcz, a pozostała masa zostaje zmielona i wysuszona. Ma delikatnie kokosowy aromat i nieco słodki smak. Ze względu na pochodzenie jest zupełnie bezglutenowa, a na dodatek można j± je¶ć na surowo. Błonnik i białko stanowi± ponad połowę warto¶ci odżywczych m±ki kokosowej. Z kolei bardzo niewiele jest w niej węglowodanów. Z tego względu chętnie sięgaj± po ni± sportowcy, osoby dbaj±ce o linię i diabetycy. Wybieraj±c m±kę kokosow± nie warto zwracać uwagi na kalorie, ze względu na bogactwo protein, błonnika oraz minerałów, które sprawiaj±, że jej wybór jest oczywisty.
Do czego dodać m±kę z kokosa?
Przed pierwszym wykorzystaniem m±ki kokosowej należy wiedzieć, jak obchodzić się z tym produktem. W zwi±zku z tym, że można spożywać j± na surowo, najłatwiej dodać łyżkę lub dwie do owocowego koktajlu lub owsianki. Innym sposobem jest spróbowanie wypieków z dodatkiem m±ki z kokosa. Ze względu na silne wła¶ciwo¶ci zagęszczaj±ce i większy ciężar, nie sprawdzi się ona jako samodzielny substytut m±ki pszennej. Dotyczy to zwłaszcza ciast, które wymagaj± wyro¶nięcia. Najlepsz± metod± jest wymieszanie kilku rodzajów m±k, tak by m±ka kokosowa stanowiła około 15% cało¶ci. Takie proporcje pozwol± na swobodne wyro¶nięcie ciasta, a dodatkowo obniż± indeks glikemiczny wypieku i wzmocni± smak. Do czego jeszcze można zastosować m±kę kokosow±? Chociażby do zdrowych kulek mocy, chlebków bananowych, panierek, deserów na ciepło i zimno, mlecznych shaków oraz ciasta na słodkie pierogi i nale¶niki.
Należy pamiętać, by stosuj±c m±kę kokosow±, dodać odpowiedni± ilo¶ć wody i – wedle uznania – nieco mniej cukru niż zwykle.
M±ka kokosowa
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawarto¶ć soli wynika wył±cznie z obecno¶ci naturalnie.
*RWS – Referencyjne Warto¶ci Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W zakładzie pakowane s± również: sezam, migdały, różne orzechy. Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, soję, sezam, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wyst±pienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczon± odpowiedzialno¶ci± sp.k. Al. Tysi±clecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |