Zamknij [X] |
Galeria
|
|
ORZECHY PEKAN (ORZECHY PECAN)
Są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych. Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych gatunków. W swoich rodzinnych stronach, czyli południowych Stanach Zjednoczonych, doczekały się nawet własnego przepisu. Pecan pie jest rodzajem tradycyjnej, słodkiej tarty z orzechami pecan - to obowiązkowa pozycja podczas Święta Dziękczynienia. Innym wyjątkowym dniem dla tych owoców jest 14 kwietnia, czyli krajowy dzień pecanów w USA.
Twardy jak pecan
Owoce orzesznika mają delikatnie wydłużony kształt i strukturę jądra zbliżoną do orzecha włoskiego, w mniej pofałdowanej postaci. Ich nazwa najprawdopodobniej została zaczerpnięta z języka indiańskich plemion - Algonkinów - zamieszkujących tereny Ameryki Północnej. Słowo pecan oznacza tam tyle co orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią. Mimo wszelkich podobieństw z popularnymi w Polsce orzechami włoskimi, pecany są gatunkiem, który nie zadomowił się w Europie. Jest za to najchętniej wybierany w Stanach Zjednoczonych. Orzesznik jadalny to wielkie, imponujące drzewo, jednak bardzo wrażliwe na mróz. Z tego względu w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jego miłośnicy cenią go szczególnie za delikatny, maślany smak i cenne dla organizmu właściwości.
Superorzech
Wszystkie gatunki orzechów są potrzebne w diecie, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i cenne pierwiastki. Pecany na tle innych krewnych wypadają jednak wyjątkowo obiecująco. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, E i K, oraz pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (w porcji 100 g). Orzechom pecan nie brakuje także minerałów i niwelujących działanie wolnych rodników antyoksydantów. Są źródłem: cynku, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, redukcję cholesterolu, wzmocnienie odporności i niwelowanie procesów starzeniowych. Dla lepszego efektu prozdrowotnego wystarczy zalać orzechy pecan wodą i pozostawić na kilka godzin.
Pecan pie po polsku
Z orzechów pecan powstają nie tylko tradycyjne amerykańskie tarty na Święto Dziękczynienia, ale także orleańskie praliny. Charakterystyczny maślany smak tego gatunku będzie się także doskonale komponował z typowymi dla polskiej kuchni wypiekami. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą z kolei wykorzystać pecany do przygotowania słodkich śniadań i kolacji, sałatek czy dekoracji deserów.
Warto pamiętać, że po otwarciu opakowania orzechy pecan należy przechowywać w lodówce.
Orzechy pecan są naturalnym źródłem:
Opakowanie 250 g zawiera 5 sugerowanych porcji.
Kraj pochodzenia: USA
Orzechy pekan (pecan).
W 100 g, w porcji 50 g, % RWS* w 50 g:
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:
Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Przechowywać w miejscu suchym, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |