Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Pochodzenie orzeszków nerkowca
Orzechy nerkowca zwane są czasami orzechami bombajskimi, pochodzą z Brazylii, obecnie hodowane są głównie w Indiach. Rosną na tropikalnych, wysokich drzewach zwanych nanercz zachodni albo cashew, których owoce z wyglądu przypominają jabłka. Obecnie największe ilości orzeszków sprowadzane są z Brazylii, Indii, Mozambiku, Nigerii i Tanzanii.
Właściwości orzeszków nerkowca
Orzechy nerkowca są smaczne i posiadają cenne wartości odżywcze. Bogate w żelazo, zawierają też sporo magnezu, są cennym źródłem miedzi i znakomicie uzupełniają jej niedobór.
Ciekawostki:
Orzeszki nerkowca są idealną przekąską dla osób aktywnych, uprawiających sporty.
Smak orzeszków nerkowca "odkryto" i doceniono dopiero w XX wieku - wcześniej ceniono szlachetne drzewo na którym one rosną. Kupując orzeszki na wagę zwróć uwagę na ich wygląd i zapach, nie powinny mieć przebarwień.
Orzeszki nerkowca najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (do 6 miesięcy).
Zamiast spożywać suplementy magnezu – jedz orzeszki nerkowca oraz inne pestki i nasiona.
Jak jeść orzeszki nerkowca?
Często i chętnie spożywamy orzeszki nerkowca solone i prażone. Jednak dla naszego zdrowia najlepiej będzie, jeśli nie poddajemy orzeszków żadnej obróbce termicznej czy kulinarnej. Poleca się spożywanie świeżych orzeszków ? jako dodatków do różnych sałatek, ciast, deserów, owsianki, dań mięsnych czy musli.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |