Zamknij [X] |
Galeria
|
![]() |
![]() |
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera!
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska.
W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.
O autorce
Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.
Marta Dymek ma niewiele ponad 20 lat. Mieszka w Warszawie w ciasnej kawalerce. 2 lata temu postawiła wszystko na jedną kartę – zaryzykowała i porzuciła pracę w agencji reklamowej w ten sposób zyskując czas na pełne oddanie się blogowi.
Tworzony przez nią blog zajmuje się tematyka kulinarną. Są to więc w większości porady kulinarne. Do jej obowiązków należy gotowanie, pisanie oraz prowadzenie warsztatów. Jest autorką trzech książek: “Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”, “Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan” oraz “Do serca przytul psa, czyli aktywny uczeń na lekcjach biologii”.
Marta Dymek znana jest z programu “Dzień dobry TVN”, książek kulinarnych i oczywiście z najpopularniejszego bloga w sieci o tematyce kuchni roślinnej. Jadłomania.com to produkt całkowicie spójny i przemyślany, to nie tylko zdjęcia. Znajdziemy tam niezwykłe i pomysłowe przepisy. To przyczyna sukcesu autorki, która ze swoimi recepturami wypłynęła poza obszar Internetu i zaczęła pisać książki.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl |