Zamknij [X] |
Galeria
|
![]() |
![]() |
Wydanie w mniejszym, bardziej poręcznym formacie.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników.
Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków.
Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.
W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.
Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.
A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
O autorce
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, a od 2015 roku prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.
Marta Dymek ma niewiele ponad 20 lat. Mieszka w Warszawie w ciasnej kawalerce. 2 lata temu postawiła wszystko na jedną kartę – zaryzykowała i porzuciła pracę w agencji reklamowej w ten sposób zyskując czas na pełne oddanie się blogowi.
Tworzony przez nią blog zajmuje się tematyka kulinarną. Są to więc w większości porady kulinarne. Do jej obowiązków należy gotowanie, pisanie oraz prowadzenie warsztatów. Jest autorką trzech książek: “Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”, “Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan” oraz “Do serca przytul psa, czyli aktywny uczeń na lekcjach biologii”.
Marta Dymek znana jest z programu “Dzień dobry TVN”, książek kulinarnych i oczywiście z najpopularniejszego bloga w sieci o tematyce kuchni roślinnej. Jadłomania.com to produkt całkowicie spójny i przemyślany, to nie tylko zdjęcia. Znajdziemy tam niezwykłe i pomysłowe przepisy. To przyczyna sukcesu autorki, która ze swoimi recepturami wypłynęła poza obszar Internetu i zaczęła pisać książki.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl |