Za ten produkt można zapłacić wyłącznie za pomocą płatności elektronicznych.
Zgodnie z definicją FAO, WHO i OIE weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego to suma wszystkich przedsięwzięć podejmowanych dla zapewnienia fizycznego, psychicznego i społecznego komfortu życia ludzi. Wymagają one zrozumienia i wprowadzenia w życie odpowiednich zasad wiedzy weterynaryjnej. Ochrona ta jest realizowana głównie przez dbałość o zdrowie i dobrostan zwierząt oraz przez zapewnienie dostaw na rynek bezpiecznej żywności pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najważniejszych organów administracji rządowej powołanym do ochrony bezpieczeństwa publicznego jest Inspekcja Weterynaryjna. Do jej głównych zadań należy między innymi: zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym zoonoz, monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad przestrzeganiem wymogów weterynaryjnych podczas ich produkcji i wprowadzania na rynek, a także monitorowanie substancji niedozwolonych (w tym pozostałości chemicznych, biologicznych oraz produktów leczniczych) i skażeń promieniotwórczych u zwierząt. Niniejszy podręcznik akademicki jest przeznaczony dla studentów kierunku weterynaria, głównie jako pomoc dydaktyczna do przedmiotów związanych z szeroko rozumianą weterynaryjną ochrona zdrowia publicznego (higiena zwierząt rzeźnych i mięsa, higiena produktów pochodzenia zwierzęcego, ochrona zdrowia publicznego w stanach zagrożeń oraz administracja weterynaryjna). Książka może też być pomocna dla studentów innych kierunków (zootechnika, technologia żywności), na których realizowana jest tematyka związana z ochroną zdrowia zwierząt hodowlanych i produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego. Podręcznik składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zaprezentowano podstawowe informacje z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Drugi poświęcono badaniu i ocenie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz zagrożeniom biologicznym w żywności pochodzenia zwierzęcego. Autorzy tego rozdziału postanowili przybliżyć czytelnikowi w najbardziej przystępny i praktyczny sposób zagadnienia związane z pracą urzędowych lekarzy weterynarii, dlatego w tej części podręcznika schemat organizacji uboju opisano dla każdego gatunku zwierząt rzeźnych oddzielnie. W trzecim rozdziale zaprezentowano wymagania weterynaryjno-sanitarne przy produkcji mleka spożywczego. Ostatni rozdział poświęcono istotnym zagadnieniom związanym z funkcjonowaniem administracji weterynaryjnej w aspekcie ochrony zdrowia publicznego. Autorzy mają nadzieję, że nowoczesna forma publikacji elektronicznej będzie dużym udogodnieniem dla Czytelnika. Poniższa e-książka łączy nie tylko tekst z multimediami, ale również zawiera funkcje interaktywne (zakładki, hiperłącza), które ułatwią przeszukiwanie określonych treści w książce oraz w Internecie. Przy tworzeniu podręcznika wykorzystaliśmy nie tylko naszą wiedzę akademicką, ale także bogate, wieloletnie doświadczenie praktyczne, zdobyte podczas pracy w organach Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.