Ta strona korzysta z plików cookies. Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce. Więcej informacji o cookies.

zamknij

Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Targroch Mąka z cieciorki 1 kg
Mąka z cieciorki
Galeria okno

Targroch Mąka z cieciorki 1 kg

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis produktu Mąka z cieciorki

11.99

PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Mąka z cieciorki

Besan - niezastąpiony składnik kuchni indyjskiej oraz ważny element diety roślinnej i bezglutenowej. Chociaż nie jest jeszcze tak popularny jak mąka pszenna, to cieszy się uznaniem wśród miłośników nowych smaków, zdrowego odżywiania i eksperymentów kulinarnych. Co warto o nim wiedzieć?

Besan, czyli...

… mąka z cieciorki, nazywana też mąką groszkową. Powstaje przez zmielenie suchych lub mokrych (a wręcz sfermentowanych) ziaren ciecierzycy. Proces fermentacji, choć brzmi odrobinę odstraszająco, jest bardzo pożyteczny, gdyż wpływa na lepszą przyswajalność białka. Tak naprawdę besan ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi mąkami, powstającymi z przemiału zbóż. Jako produkt z rośliny strączkowej dostarcza ponadprzeciętną ilość białka, żelaza, potasu i magnezu. Mąka z ciecierzycy ma szerokie zastosowanie, odbiegające jednak od jej odpowiednika z pszenicy. Samodzielnie nie nadaje się do przygotowania tradycyjnych, polskich wypieków, lecz doskonale sprawdza się jako składnik panierek, sosów i kotletów lub baza wegańskiej frittaty.

Smak orientu

W krajach basenu Morza Śródziemnego besan jest nieodłącznym elementem pieczywa, kofty, słodyczy i wszelkiego rodzaju przekąsek. Przygotowuje się z niego khandvi - tradycyjne przekąski w postaci ruloników, kadhi - gęsty, pikantny sos na ciepło, pakorę - warzywa w cieście, a także deser ladhoo, z prażonej na maśle mąki z ciecierzycy z bakaliami. Co ciekawe, delikatnie orzechowy besan - choć powstaje z cieciorki - zupełnie nie przypomina smaku jej ugotowanych ziaren.

Składniki:

Mąka z ziaren ciecierzycy

Wartości odżywcze:

W 100 g, W porcji 50 g, %RWS* w 50 g

  • Wartość energetyczna 1582 kJ / 378 kcal, 791 kJ / 189 kcal, 9 %
  • Tłuszcz 6,04 g, 3,02 g, 4%
  • -w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g, 0,3 g, 2 %
  • Węglowodany 62,95 g, 31,48 g, 12 %
  • -w tym cukry 10,7 g, 5,35 g, 6 %
  • Błonnik 12,2 g, 6,1 g, -
  • Białko 20,47 g, 10,34 g, 21 %
  • Sól** 0,06 g, 0,03 g, < 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna:

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Szczegóły produktu Mąka z cieciorki
  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229002945
  • EAN: 5903229002945
  • Wymiary: 31 x 21 x 9 cm
Recenzje produktu Mąka z cieciorki - przeczytaj opinie klientów:

Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl