Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Targroch Amarantus ziarno 1 kg
Amarantus ziarno
Galeria okno

Targroch Amarantus ziarno 1 kg

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Dostępność:
24 godziny + czas dostawy
Opis żywności Amarantus ziarno

20.39

Ilość
Dodaj do schowka

Amarantus ziarno

Powszechnie jest znany jako amarantus, z języka łacińskiego Amaranthus cruentus, jednak z biologicznego punktu widzenia to szarłat wyniosły. Należał do głównych roślin uprawnych jeszcze przed naszą erą, w czasach Inków i Azteków. W Europie pojawił się wiele wieków później, początkowo jedynie w celach ozdobnych. Kwitnący szarłat wyniosły wpada w odcienie różu, fioletu i czerwieni. To właśnie od barwy jego kwiatostanów i łacińskiej nazwy powstał kolor amarantowy.

Pseudozboże, ale nie gorsze

Właściwości prozdrowotne amarantusa odkryto pod koniec ubiegłego wieku. Z tego względu obecnie uprawiany jest na niemal całym świecie, także w Polsce. Jego ziarna są beżowe lub jasnobrązowe, a kształtem i rozmiarem przypominają mak. Szarłat wyniosły - botanicznie rzecz biorąc - nie należy do zbóż, jednak ma zbliżone zastosowanie, przez co bywa klasyfikowany jako pseudozboże. Ten przydomek może wprowadzić w błąd - amarantus pod kątem właściwości odżywczych znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto, a dodatkowo jest bezglutenowy.  

Szarłat na zdrowie

Ziarna amarantusa to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. 1 porcja (50 g) zaspokaja niemal połowę sugerowanego dziennego zapotrzebowania na fosfor. Poza tym dostarcza sporo magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy C i K. W ten sposób regularne spożywanie amarantusa przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego, a także zachowania zdrowych mięśni, oczu, włosów, skóry i paznokci.

Amarant(us) w kuchni

Szarłat wyniosły, jako pseudozboże, to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.

Zastosowanie:

Do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart), dodatek do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików lub w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się także mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą produktu lub potrawy. Mąka z amarantusa nie nadaje się jednak do wszystkich wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie powinna być za długo przechowywana. Najlepiej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy.

Masa netto: 1000 g

Kraj pochodzenia: Indie*
*kraj pochodzenia może różnić się w zależności od partii produktu

 

Składniki:

Ziarno amarantusa

Wartości odżywcze:

W 100 g, W porcji 50 g, %RWS* w 50 g

  • Wartość energetyczna 1686 kJ / 401 kcal, 843 kJ / 201 kcal, 10 %
  • Tłuszcz 7,5 g, 3,8 g, 5 %
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g, 0,8 g, 4 %
  • Węglowodany 59,4 g, 29,7 g, 11 %
  • - w tym cukry 5,7 g, 2,9 g, 3 %
  • Błonnik 14 g, 7 g, -
  • Białko 16,9 g, 8,5 g, 17 %
  • Sól** 0,01 g, < 0,01 g, < 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

Sposób przygotowania i przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna:

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Szczegóły żywności Amarantus ziarno
  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229001863
  • EAN: 5903229001863
  • Wymiary: 29 x 18 x 8 cm
Recenzje żywności Amarantus ziarno - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
Dary Natury Pieprz kolorowy ziarno 30 g Bio Pieprz kolorowy ziarno

Cena: 7.98 zł
Pieprz kolorowy charakteryzuje się wyrazistym korzennym i delikatnie odświeżającym smakiem...
Dary Natury Pieprz czarny ziarno 50 g Bio Pieprz czarny ziarno

Cena: 13.89 zł
Przyprawa powszechnie stosowana do zup, mięs, ryb, marynat, wędlin. Grubo tłuczone ziarna ...
Dary Natury Kolendra ziarno 30 g Bio Kolendra ziarno

Cena: 5.59 zł
Kolendra służy do przyprawiania wędlin (zwłaszcza mortadeli i serdelowej), pasztetów, kons...
Bio Planet Amarantus ekspandowany 100 g Bio Amarantus ekspandowany

Cena: 7.78 zł
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż...
Bio Planet Amarantus 500 g Bio Amarantus

Cena: 9.99 zł
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż...
Dobra Kaloria Amarantus ekspandowany 120 g Bio Amarantus ekspandowany

Cena: 8.19 zł
Amarantus ekspandowany. Wysoka zawartość magnezu, żelaza, naturalne źródło błonnika, białk...
Bio Planet Amarantus 1 kg Bio Amarantus

Cena: 16.37 zł
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż...
Bio Planet Amarantus ekspandowany 150 g Bio Amarantus ekspandowany

Cena: 9.99 zł
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż...
Helpa EksPandy Amarantus ekspandowany 100 g Bio EksPandy Amarantus ekspandowany

Cena: 11.49 zł
Cześć! Nazywam się Panda Aśka. Poznajcie mój przysmak – Bio Amarantus ekspandowany! ...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl