Darmowa Dostawa od 249,00 zł
Koszty dostawy od 8,99 zł (punkty odbioru)
Odbiór osobisty za 0 zł:
Warszawa, Wrocław, Białystok, Poznań, Częstochowa, Łódź, Lublin, Szczecin, Piotrków Trybunalski, Zamość,
Suwałki, Ełk,
Grajewo, Chojnice, Świdnica,
Zielonka, Łomża.
Produkt bezglutenowy. Bez dodatku cukru (zawiera naturalnie występujące cukry). Produkt z pełnego przemiału.
Składniki:
Pełnoziarnista mąka jaglana* 100%, witamina B1 (zgodnie z prawem).
* produkt rolnictwa ekologicznego
Wartości odżywcze:
W 100 g:
-
wartość energetyczna 1705 kJ/403 kcal,
-
tłuszcz 3,9 g,
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g,
-
węglowodany 77,9 g,
-
w tym cukry* 0,7 g,
-
w tym skrobia 71,9 g,
-
błonnik 3,8 g,
-
białko 12,0 g,
-
sól 0,006 g,
-
tiamina 1,311 mg,
-
sód 0,003 g.
Wartość odżywcza w porcji kaszki z dodatkiem mleka**:
-
wartość energetyczna 711 kJ/169 kcal,
-
tłuszcz 4,8 g,
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,6 g,
-
węglowodany 24,3 g,
-
w tym cukry* 5,0 g,
-
w tym skrobia 18,0 g,
-
błonnik 0,9 g,
-
białko 6,3 g,
-
sól 0,124 g,
-
tiamina 0,365 mg,
-
sód 0,046 g.
* zawiera naturalnie występujące cukry
** jedna paczka kaszki wystarcza na 10 porcji lekkostrawnego posiłku.
Sposób przygotowania i przechowywania:
-
Kaszka z mlekiem: 100 ml wody i 100 ml mleka zagotować i ostudzić do temp ok. 50 °C. Płyn przelać na talerz i rozmieszać z 22 g kaszki (ok. 5-6 łyżek). Pozostawić do napęcznienia i ostudzić do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
-
Posiłek z mlekiem modyfikowanym: Przygotuj 170 ml mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), ostudzić do temperatury 50°C, wsyp 4-5 łyżkek kaszki (ok. 17 g). Pozostawić do napęcznienia i ostudzić do temperatury spożywania (ok. 37°C) – gotowe.
Przygotowanie bez dodatku mleka:
-
Kaszka bezmleczna: 180 ml wody zagotować i ostudzić do temp ok. 50° C. Dodać 22 g kaszki (5-6 łyżek), wymieszać do uzyskania wymaganej konsystencji. Podawać w temperaturze ok. 37°C.
-
Bezmleczna kaszka zbożowa z owocami: 70 ml wody zagotować i pozostawić do ostudzenia do temperatury ok. 50° C, umieścić w talerzu. 15 g kaszki (3-4 łyżek) połączyć z 75 g owoców i 1 łyżeczką BIO oleju dla dzieci. Podawać w temperaturze ok. 37°C.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.