Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Przedmowa "Vademecum ¿ywienia cz³owieka" to wyj±tkowa publikacja przedstawiaj±ca w bardzo syntetyczny sposób podstawow± wiedzê z zakresu ¿ywienia cz³owieka. Wiêkszo¶æ tre¶ci jest ujêta w formie tabel i rycin, co u³atwia przyswajanie wiedzy.
Ksi±¿ka ta zosta³a napisana z my¶l± o tych, którzy chc± szybko odnale¼æ i usystematyzowaæ niezbêdne wiadomo¶ci. Warto j± poleciæ uczniom szkó³ gastronomicznych (technik ¿ywienia i us³ug gastronomicznych, kelner, technik technologii ¿ywno¶ci, ale tak¿e kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowuj±cym siê do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejêtno¶ci Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o ¯ywieniu i ¯ywno¶ci, jak te¿ s³uchaczom studiów wy¿szych (medycznych i zwi±zanych z ¿ywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesuj± siê zdrowym stylem ¿ycia, w tym prawid³owym ¿ywieniem.
Vademecum przedstawia charakterystykê sk³adników od¿ywczych (bia³ek, t³uszczy, wêglowodanów, witamin, sk³adników mineralnych oraz wody), jak równie¿ fitozwi±zków i substancji antyod¿ywczych. Zosta³y w nim uwzglêdnione pojêcia energii, zapotrzebowania energetycznego i warto¶ci kalorycznej ¿ywno¶ci.
W ksi±¿ce znajduj± siê równie¿ informacje o metodach sposobu ¿ywienia, stanu od¿ywienia i zasadach uk³adania jad³ospisów. Opisano tu wady i zalety diet alternatywnych, w tym równie¿ ró¿nych form wegetarianizmu. Czytelnicy znajd± tu tak¿e zarys ¿ywienia dietetycznego.
Atutem publikacji jest fakt, i¿ zosta³a opracowana na podstawie szerokiego pi¶miennictwa polskiego i zagranicznego. Korzystanie z ksi±¿ki bardzo u³atwia znajduj±cy siê na koñcu s³ownik pojêæ.
Pomys³ na tê publikacjê narodzi³ siê podczas studiów Autora. Marcin Jab³oñski uczestniczy³ w zajêciach, które prowadzi³am na Wydziale Nauk o ¯ywieniu Cz³owieka i Konsumpcji SGGW. Przygotowuj±c siê do kolejnych zajêæ i egzaminów, sporz±dza³ notatki w taki sposób, by móc siê szybko uczyæ. I ten pomys³ wykorzysta³ w "Vademecum ¿ywienia cz³owieka".
Autor niniejszego opracowania ma nadziejê, ¿e pomo¿e ona wszystkim zainteresowanym w zdobywaniu i utrwalaniu wiedzy z zakresu ¿ywienia cz³owieka, któr± mo¿na wykorzystaæ w codziennym planowaniu menu. A mo¿e niektórzy z Czytelników zwi±¿± swoj± przysz³o¶æ z t± interdyscyplinarn± nauk±?
Bêd±c konsultantem tej publikacji, stara³am siê równie¿ dodaæ co¶ z mojego do¶wiadczenia, np. skróty, które w bardzo szybki sposób pozwalaj± zapamiêtaæ trudne nazwy, jak: FILM TW - sposób na nauczenie siê aminokwasów egzogennych, inny T-ADEK - witaminy rozpuszczalne w t³uszczach itp.
Jako nauczyciel z dwudziestoletnim sta¿em pracy wiem, jak istotn± rolê w procesie uczenia pe³ni podrêcznik. Vademecum uwa¿am za bardzo przydatne, zachêcam zatem do nabycia tej ksi±¿ki i systematycznego korzystania z niej. Edyta Guliñska
Sklep prowadzony przez: Glosel spó³ka z ograniczon± odpowiedzialno¶ci± sp.k. Al. Tysi±clecia Pañstwa Polskiego 6, 15-111 Bia³ystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |