Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Klasyczny produkt śniadaniowy – kojarzy się z dietą lekkostrawną i dziecięcym menu. Stanowi ciekawe urozmaicenie dla owsianek, a przepadają za nim nawet najbardziej zatwardziałe niejadki. Płatki ryżowe powstają z białego ryżu, są poddawane działaniu pary wodnej, a następnie suszone i zgniatane. Dzięki temu zachowują bogactwo wartości odżywczych i stają się błyskawiczne w przygotowaniu.
W zdrowiu i chorobie
Nie bez powodu płatki ryżowe kojarzą się z delikatnymi kleikami i łagodnymi dla układu pokarmowego zupkami. Nie zawierają glutenu oraz dostarczają znikomą ilość tłuszczu, co czyni je bezpiecznymi dla niemowląt i dzieci, a także alergików, chorych i osób starszych. W ich składzie dominują dodające energii węglowodany złożone oraz cenne pierwiastki, szczególnie wapń i żelazo. Dodatkowo są źródłem białka – istotnego w diecie makroskładnika – oraz witamin z grupy B.
Na słodko i na wytrawnie
Wśród przepisów na płatki ryżowe górują kleiki i zupy mleczne. Ten produkt posiada jednak wiele równie ciekawych – i z pewnością bardziej kreatywnych – zastosowań. Mogą z niego powstać wyśmienite ciasteczka do kawy, kremowe budynie, pulchne racuchy, a nawet ciasta z owocami. Płatki ryżowe zajmują także ważne miejsce w diecie wegetarian i wegan. Służą do przygotowania ryżowego odpowiednika mleka, wytrawnego twarożku kanapkowego, a nawet kotletów i gęstych sosów. Smakują w deserach oraz daniach słodkich – wedle uznania.
Kraj pochodzenia: Polska
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Płatki ryżowe.
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Aby porcję płatków ryżowych przygotować do spożycia, wystarczy wsypać je do gotującej się szklanki wody lub mleka i gotować przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dla podniesienia jakości smaku może dodać trochę soli.
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |