Czy wiesz, że bożonarodzeniowe potrawy mogą być zdrowsze i smakować jeszcze lepiej? Boże Narodzenie według Pięciu Przemian to zbiór 54 sprawdzonych bożonarodzeniowych przepisów, które zostały zmodyfikowane pod kątem filozofii Pięciu Przemian. Dzięki temu potrawy są smaczniejsze, zdrowsze i lekkostrawne. Poza tym otrzymasz:
-
5 tabel obrazujących smaki poszczególnych produktów spożywczych,
-
praktyczną ściągę z miarami i wagami.
Niech w tym roku Święta będą jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.
Spis treści książki
Wstęp
I. Trzy główne zasady gotowania
II. Tradycje świąteczne i symbolika potraw
III. Przepisy
-
ZUPY
-
Zupa grzybowa postna
-
Zupa rybna wigilijna
-
Barszcz czerwony postny
-
Zupa fasolowa ze śliwkami
-
Wigilijna zupa migdałowa
-
Zupa śliwkowa
-
Siemieniotka
-
Moczka
-
Rosół świąteczny
-
Żurek świąteczny
-
DANIA WIGILIJNE
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierogi makowo-bakaliowe
-
Kapusta z grochem
-
Placki z grzybami
-
Ryba wigilijna smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba z pieczarkami
-
Sandacz po kaszubsku
-
Pstrąg z migdałami
-
Klopsiki rybne
-
Kapusta z grzybami
-
Krokiety z grochem w cieście
-
Krokiety orzechowe (do kapusty)
-
Kutia świąteczna z pszenicy
-
Kutia ryżowa
-
DANIA MIĘSNE
-
Flaki wołowe
-
Paszteciki w cieście francuskim
-
Schab faszerowany
-
Kaczka z brzoskwiniami
-
Wołowina z grzybami
-
Pierś kurczaka z dynią
-
PRZYSTAWKI
-
Karp w galarecie
-
Śledzie korzenne
-
Śledzie po góralsku
-
Sałatka tradycyjna
-
Pasztet korzenny z grzybów
-
Świąteczna galaretka z nóżek cielęcych
-
WYPIEKI
-
Moskole zakopiańskie
-
Staropolski piernik świąteczny
-
Babka kresowa
-
Makowiec matuli
-
Sernik bakaliowy z szafranem
-
Zozworki, czyli imbirki
-
DODATKI
-
Łazanki
-
Uszka do barszczu
-
Sos tatarski
-
Powidła śliwkowe do piernika
-
Masa kajmakowa do piernika
-
NAPOJE
-
Kompot z suszu
-
Napój imbirowy
-
Kawa pięć smaków
Dodatek: miary i wagi
Dodatek: tabele smaków i natury produktów
Bibliografia