Zamknij [X] |
Galeria
|
![]() |
![]() |
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach! A nawet więcej!
Podróże, smaki, opowieści, przepisy!
Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach?
W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!
Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata!
Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.
Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.
O autorach
Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi.
Filip Danielak – perkusista, producent telewizyjny i szef kuchni.
Podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl |