Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Compendium Ferculorum
Compendium Ferculorum
Galeria okno

Compendium Ferculorum

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Ilość stron: 200
Oprawa: oprawa twarda
Dostępność:
P R O D U K T   C H W I L O W O   N I E D O S T Ę P N Y
Opis książki Compendium Ferculorum

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.

Dane producenta:
Wydawnictwo Grafika sp. z o.o., Grzybowska 2/31, 00-131 Warszawa, Polska, wydawnictwografika@gmail.com, tel. 664172032
Szczegóły książki Compendium Ferculorum
Recenzje książki Compendium Ferculorum - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
Compendium Medicum Auctum Compendium Medicum Auctum

Cena: 77.40 zł
Reprint oryginału z 1798 roku. Dzieło to nieznanego autora jest przypisywane Apolinaremu W...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl