Ta strona korzysta z plików cookies. Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce. Więcej informacji o cookies.

zamknij

Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia
Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia
Galeria okno

Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Ilość stron: 192
Oprawa: twarda
Dostępność:
48 godzin + czas dostawy
Opis książki Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia

79.90

Ilość
Dodaj do schowka

Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin.

Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach.

Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak:

Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej!

Dane producenta:
Wydawnictwo WYSOKI ZAMEK Iwona Tokarska, Dobrego Pasterza lok. 30, 31-416 Kraków, Polska, biuro@wysokizamek.com.pl, tel. 607592907
Szczegóły książki Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia
  • Autor: Robert Makłowicz
  • Wydawnictwo Wysoki Zamek
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2023
  • Ilość stron: 192
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788396650078
  • Język: polski
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788396650078
  • EAN: 9788396650078
  • Wymiary: 19x25 cm
Recenzje książki Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
eBook Z dializą w krainie smaków pdf mobi epub Z dializą w krainie smaków

Cena: 38.25 zł
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietety...
Kultury smaków Kultury smaków

Cena: 44.91 zł
Od początków swego istnienia Ameryka była prawdziwym tyglem kulturalnym. Przywożąc do Stan...
Ale pycha! Pełno smaków dla dzieciaków Ale pycha! Pełno smaków dla dzieciaków

Cena: 16.99 zł
To nie jest zwyczajna książka kulinarna. To przepisy, które możesz zestawiać ze sobą na ró...
Europa i Azja Europa i Azja

Cena: 24.30 zł
Theodor Lessing (1872-1933) - niemiecki filozof pochodzenia żydowskiego, publicysta, kultu...
Cztery pory roku na Polanie Smaków Cztery pory roku na Polanie Smaków

Cena: 45.44 zł
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Gotowało się z tego, co było aku...
W 80 chwastów dookoła Polski, czyli podróż w poszukiwaniu zapomnianych smaków, leków i kosmetyków W 80 chwastów dookoła Polski, czyli podróż w poszukiwaniu

Cena: 62.00 zł
Ta książka to kompendium wiedzy i dzikich roślinach jadalnych. Każda roślina jest zilustro...
eBook MORZE SMAKÓW. Składniki i właściwości lecznicze diety śródziemnomorskiej pdf mobi epub MORZE SMAKÓW. Składniki i właściwości lecznicze diety

Cena: 18.62 zł
W niniejszym e-booku w pełni zgłębimy tajemnice diety śródziemnomorskiej, przeprowa...
Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków

Cena: 93.42 zł
SMAKUJ ŚWIAT! Atlas osobliwości kulinarnych, książka napisana przez ten sam wiecznie cieka...
Roślinna uczta smaków Roślinna uczta smaków

Cena: 55.17 zł
Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam! Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujący...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl