Zamknij [X] |
Galeria
|
|
E-book dostępny w formacie mobi, epub. nie ma pliku PDF.
Całun i chusta z grobu Jezusa były przedmiotem badań światowej klasy uczonych reprezentujących wiele różnych dziedzin, których rezultaty przybliża ta książka. Opowiada ona przeciekawą historię Całunu, który dotarł do Francji i Włoch z Jerozolimy przez Edessę, Konstantynopol i Ateny, a także dzieje chusty z grobu Jezusa, która przez Aleksandrie trafiła do Hiszpanii, gdzie jest do dziś. Mimo dziesiątków lat badań nikt nie dowiódł fałszywości Całunu Turyńskiego. Kiedyś wydawało się, że datowanie metoda węglową wskazuje na jego powstanie w średniowieczu, ale obecnie już wiadomo, że labolatoria izotopowe datowały wówczas łatę docerowaną do narożnika Całunu, a nie jego płótno. Autor omawia w tej ksiażce jak wyglądało rzymskie ukrzyżowanie oraz męka Chrystusa w świetle dawnych źródeł oraz współczesnej wiedzy medycznej i archeologicznej. Uchyla rąbka tajemnicy powstania wizerunku na Całunie, a także pustego grobu i zmartwychwstania Chrystusa.
BYŁEM SCEPTYKIEM... Zakładałem, że Całun jest produktem średniowiecza, ale byłem otwarty. W tym duchu prześledziłem dostępne materiały oraz badania wielu uczonych, które przybliżam w tej książce. Całun i chusta z grobu Jezusa były przedmiotem badań światowej klasy uczonych reprezentujących wiele różnych dziedzin, których rezultaty przybliża ta książka. Opowiada ona przeciekawą historię Całunu, który dotarł do Francji i Włoch z Jerozolimy przez Edessę, Konstantynopol i Ateny, a także dzieje chusty z grobu Jezusa, która przez Aleksandrię trafiła do Hiszpanii, gdzie jest do dziś. Jedno jest pewne - mimo dziesiątków lat badań, w tym sceptyków, NIKT nie dowiódł fałszywości Całunu Turyńskiego. - dr Alfred J. Palla
Z serii „Sekrety Biblii" polecamy również:
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |