Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Poznaj rzeczywisty koszt taniego mięsa

Książka "Farmagedon" przedstawia bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach. To obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.

Farmagedon

Poznasz zatrważające procedury umyślnego pogarszania żywności i przerażający obraz cierpienia zwierząt.

Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w chowie przemysłowym jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych.

Philip Lymbery, Isabel Oakshott
Farmagedon
Rzeczywisty koszt taniego mięsa
 
Farmagedon
Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda przemysłowy chów zwierząt "od kuchni", jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę.
 
Książka ukazuje, jak umyślnie pogarsza się jakość jedzenia, które trafia na talerz każdego z nas.

 Sztuczne przyspieszanie wzrostu zwierząt.
 Dodawanie ogromnych ilości środków chemicznych o paszy.
 Wypełnianie mięsa antybiotykami i lekami hormonalnymi.
 

Zamów książkę Farmagedon



Z książki dowiadujemy się, że...

 
Co roku na świecie w celach konsumpcyjnych ubija się 70 miliardów zwierząt,
z czego marnuje się lub wyrzuca aż 11 600 milionów kurczaków, 270 milionów świń oraz 59 milionów bydła.

 Globalny przemysł hodowlany produkuje 14,5 % emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez człowieka – więcej niż wszystkie samochody, samoloty i pociągi razem wzięte.
 
 1/3 światowych plonów zbóż przeznaczana jest na paszę dla zwierząt hodowlanych. Gdyby służyły jako żywność dla ludzi, można by nimi wykarmić około 3 miliardów ludzi.

 28% światowych gruntów uprawnych służy do produkcji żywności, która jest marnowana, co kosztuje około 750 miliardów dolarów amerykańskich, a suma ta stanowi odpowiednik PKB Szwajcarii.

...i wiele więcej!


Fragment książki Farmagedon

Znaczna część mięsa na licznych półkach supermarketów kryje mroczny sekret, którego nie znajdziesz na etykiecie – sposób, w jaki zostało wyprodukowane. Dla producentów wygodna jest ta niewiedza części konsumentów, że mięso czy mleko pochodzi od zwierzęcia, które kiedyś żyło i oddychało, więc nie ma mowy o uświadamianiu kogokolwiek, jak przebiegała jego hodowla. Niektórzy producenci zadają sobie wiele trudu, aby to się nie zmieniło; aby zasłona pozostała szczelnie zaciągnięta.

PRZECZYTAJ DARMOWY FRAGMENT KSIĄŻKI >>


Kim jest autor?

Philip Lymbery

Philip Lymbery jest aktywnym działaczem na rzecz ochrony zwierząt hodowlanych oraz prezesem Compassion in World Farming (CIWF), międzynarodowej organizacji, której misją jest promowanie dobrostanu zwierząt na całym świecie.

Philip przyczynił się do znaczących zmian w prawie regulującym warunki chowu kur oraz świń. Prowadził też rozmowy z przedstawicielami przemysłu hodowlanego, których efektem było zmniejszenie eksportu żywego inwentarza z Wielkiej Brytanii. Prywatnie Lymbery jest wielkim miłośnikiem przyrody i dyplomowanym specjalistą do obrączkowania ptaków. Żyje we wsi Hampshire z żoną, pasierbem, psem ratowniczym i stadem kur, które udało mu się uchronić przed chowem klatkowym.


Jeżeli dbasz o zdrowe odżywianie, na pewno zainteresują Cię także poniższe tytuły:

Głosy rewolucji żywnościowej - Ocean Robbins, John Robbins
Superżywność - David Wolfe
Zielona kuchnia 24/7 - Jessica Nadel
Zsokowani - Amely Greeven, Eric Helms
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl