Wykład o Zielonej Żywności
Warzywa i owoce pochodzące z supermarketów są wyjałowione pod względem zawartości minerałów. Spożywany dodatkowo duże ilości przetworzonego pożywienia, które zakwasza organizm, co jest przyczyną zgagi lub nadkwasoty żołądka.
Potrzebujemy żywności o odczynie zasadowym. Zakwaszony organizm to obniżona odporność na wirusy, bakterie, grzyby, zwiększa się poziom rakowatości komórek.
Do tego dochodzi szybki tryb życia, stres, używki i po krótkim okresie spotykają nas „standardowe” choroby obecnych czasów: bóle i zawroty głowy, problemy z trawieniem itd. Po zaledwie 5 tygodniach spożywania 2 szklanek soku z Młodego Jęczmienia oraz spożywania 3 gram Chlorelli Pyrenoidosa dziennie zaobserwujemy jak prawidłowo potrafi pracować nasze ciało. Zaczynamy nabierać siły i chęci do życia, mamy coraz więcej energii, czujemy się lepiej dotlenieni, łatwiej znosimy stresy, poprawia się wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Zielona Żywność doprowadza organizm do równowagi.
Przykładem na to, że soki z traw są bardzo dobre dla naszych organizmów jest intuicyjne ssanie źdźbła trawy podczas spacerów przy słonecznej pogodzie… Nasz organizm wie, co jest dla niego dobre.
Sok z młodego jęczmienia
Jęczmień, z którego otrzymywany jest sok, to jęczmień ok. 7-dniowy, dorastający do wysokości ok. 30 cm. Ścięte liście ściska się, płucze, a następnie wyciska się z nich sok. Używa się do tego wyciskarek, a nie sokowirówek (sok powstający w sokowirówkach może być nawet 3 razy tańszy). Z wyciskarki sok trafia do specjalnego lejka, gdzie pod ciśnieniem wprowadzany jest w ruch wirowy i pod ciśnieniem odparowywany w temperaturze 31 stopni Celsjusza. Wysokość temperatury jest bardzo istotna, gdyż większość enzymów z komórek jęczmienia ginie w temperaturze 35 stopni Celsjusza. W ten sposób powstaje ususzony sok, który trafia do naszych rąk.
Tańsze soki z jęczmienia powstają w wirówkach wysokoobrotowych, które niestety niszczą enzymy zawarte w komórkach jęczmienia i pozostawiają włókninę, której człowiek nie jest w stanie strawić. Włóknina dodatkowo przeszkadza w komforcie spożywania soku z jęczmienia przygotowanego w taki sposób.
Tak jak w czasie wspomnianego spaceru - trawkę ssiemy, a nie zjadamy jej w całości L).
Do nabierania soku należy używać suchej łyżeczki, najlepiej plastikowej lub drewnianej. Metalowa łyżeczka przed nabraniem powinna być sucha, gdyż metal z wilgocią wchodzi w niekorzystne reakcje z enzymami jęczmienia. Z tego powodu nie mieszajmy soku łyżeczka metalową.
Wydzieloną porcję proszku wsyp do słoiczka lub szejkera, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ilość wody na 1 łyżeczkę soku zależy tylko i wyłącznie od upodobań smakowych. Sok jest gotowy do spożycia!
1 szklanka soku to równowartość 2 kg świeżych owoców i warzyw, jest tak silnie skoncentrowany.
Jedną szklankę soku najlepiej wypić rano na pusty żołądek, 30 minut przed śniadaniem. Sok jest bardzo delikatny i bezpośrednio po posiłku po prostu się nie wchłonie. Najlepiej pić go małymi łykami, przez chwilę przytrzymując go w ustach. W ten sposób łagodzimy ewentualne stany zapalne w jamie ustnej. Przetrzymanie przez chwilę soku w ustach dodatkowo oczyszcza nasze kubki smakowe. Efektem tego może zmniejszyć się ilość używanych przez nas przypraw, mogą przestać nam smakować sztucznie doprawiane ciasta czy używki, jak kawa czy mocna czarna herbata. Jeżeli zdecydujemy się na regularne spożywanie soku z młodego jęczmienia, teki „efekt uboczny” nie powinien nas dziwić.
Drugą szklankę soku najlepiej wypić wieczorem minimum 2 godziny po kolacji, najlepiej tuż snem. Jeśli jednak zauważysz, że masz problemy z zaśnięciem bezpośrednio po wypiciu soku z jęczmienia, postaraj się wcześniej jadać kolację i wcześniej przed snem, minimum godzinę, wypijać sok. Po wypiciu soku komórki Twojego ciała przyswajają potrzebną im energię i są po prostu odpowiednio odżywione i OŻYWIONE – gotowe do pracy, co jest całkowicie naturalnym procesem. Spróbuj po prostu wcześniej wypijać drugą porcję soku.
Sok z młodego jęczmienia można też bardzo mocno rozcieńczyć, np. 1 łyżeczkę proszku wymieszać z 1 litrem wody, i popijać w ciągu dnia. Działa to dezynfekująco na układ pokarmowy w przypadku podrażnionych jelit czy podczas silnego wzdęcia.
Sok z młodego jęczmienia oczyszcza, regeneruje i odżywia cale ciało na poziomie komórkowym. To idealny pokarm dla naszych komórek, które potrzebują żywych enzymów. Przez swoje działanie staje się dla nas doskonałym kosmetykiem wewnętrznym.
W naszej ofercie dostępne są dwa rodzaje soku z młodego jęczmienia: Młody Jęczmień (dostępny w dwóch pojemnościach opakowań) i Green Magma (w trzech pojemnościach opakowań).
Różnica między sokiem Green Magma a Młodym Jęczmieniem:
Młody Jęczmień: to 100% czysty sok z czystego młodego jęczmienia. Działa w naszym organizmie synergicznie, aby jak najlepiej synchronizował się z jego pracą. Bardziej odżywczy dla komórek naszego organizmu.
Green Magma: to oryginalna formuła doktora Kagiwary. Wraz z sokiem z młodego jęczmienia połączona jest maltodekstryna w 30% - pochodzący ze skrobi ziemniaczanej wypełniacz – i w 5% brązowy ryż – pozwalający na jeszcze lepsze zachowanie żywotności enzymatycznej soku. Sok Green Magma jest bardziej energetyczny, łagodniej smakuje, łatwiej rozpuszcza się w wodzie. Polecany jest dla osób potrzebujących energii do działania i dla sportowców.
Podczas spożywania Zielonej Żywności zaoszczędzamy na spożywaniu tabletek przeciwbólowych – mamy bardziej dotleniony organizm, zwiększone przyswajanie magnezu.
Zielona Żywność jest pomocna w niwelowaniu skutków stanów reumatycznych. Pozytywne efekty są widoczne już po spożyciu jednego opakowania Młodego Jęczmienia.
Podczas przyjmowania leków spożywanie soku wskazane jest na minimum godzinę przed zażyciem przepisanych lekarstw. Optymalne dawkowanie to: szklanka soku z młodego jęczmienia przyjmowana małymi łykami, za 20 min 5 sztuk Chlorelli Pyrenoidosa (czytaj dalej), po 20 minutach: śniadanie i przepisane lekarstwa.
Przy stanach reumatycznych już po spożyciu małego opakowania Młodego Jęczmienia widoczna jest zauważalna poprawa stanu zdrowia.
Spożywanie soku z Młodego Jęczmienia pomaga też osobom chorującym na boreliozę. Niestety, choroby to nie wyleczy, lecz znacznie poprawi komfort życia chorych osób.
Małe opakowanie Młodego Jęczmienia lub Chlorelli Pyrenoidosa pozwoli na detoksykację organizmu (Przejściowym efektem ubocznym może być okresowo przykry zapach potu czy wypryski na skórze – jeśli się pojawią, najlepiej pozwolić im pozostać na zewnątrz, aby je dotlenić i nie używać plastrów.
Leki obniżające odporność organizmu po przeszczepie i naświetlanie lub chemoterapia – 5 dni przed i 5 dni po zaczynamy aby nie podwyższać odporności w tym momencie a potem aby szybko oczyścić i wzmocnić organizm.
Chlorella Pyrenoidosa
Jedna tabletka Chlorelli to jakby cała główka sałaty sprasowanej parą wodną. 5 szt Chlorelli Pyrenodiosa to 1 gram. Jest kilka odmian słodkowodnej algi, Chlorelli. Dostępna u nas Chlorella Pyrenoidosa ma największą zawartość chlorofilu ze wszystkich zielonych roślin. Chlorofil wpływa łagodząco na stany zapalne i owrzodzenia żołądka. W zaułkach naszych jelit magazynują się resztki pożywienia, składowane są metale ciężkie – również te ze starych plomb amalgamatowych. Chlorella usuwa toksyny z organizmu i na 1200 przypadków chorobowych w każdym pojawiły się pozytywne zmiany.
Doktor Liebke przebadał Chlorellę Pyrenoidosa poprzez stosowanie trzykrotnej dawki po 100 sztuk w przypadku dziecka ze stwierdzoną padaczką. Przyjmowana dawna była wysoka, lecz dziecko zostało wyleczone.
Chlorella Pyrenoidosa powinna być popita minimum 1 szklanką wody – wówczas uruchamia ona proces szczotkowania, czyli czyszczenia jelit. Przykładowy 40-latek może w jelitach przechowywać od 8 do 12 kg balastu jelitowego. Podczas spożywania Chlorelli możemy stracić ten balast. Dodatkowo zwiększy się ilość wchłanianego przez jelita pokarmu, i cukrów - w przypadku cukrzyków.
Czynnik wzrostu Chlorelli Pyrenoidosa namnaża pozytywną florę bakteryjną organizmu, poprzez stworzenie zasadowego środowiska działającego w jelitach w sposób przeciwzapalny.
Chlorella Pyrenoidosa zawiera bardzo dużo betakoraetnu, szereg witamin, wapń i fosfor, 60% białka. Wpływa również pozytywnie na pracę tarczycy.
Ważne, aby po spożyciu dawki Chlorelli pić wskazaną ilość wody, bo inaczej ściąga ona wodę z jelit i mogą pojawić się problemy z wypróżnianiem.
Cholerlla Pyrenoidosa w dawce szokującej, tzn. około 50 sztuk działa jak naturalny antybiotyk nie powodujący skutków ubocznych, czyli nie niszczący naturalnej flory bakteryjnej organizmu.
Zielona Żywność to suplementy diety, lecz jednak to także naturalna przetworzona żywność i mogą konsumować ją małe dzieci. Dziecko powyżej 30 kg masy ciała może już przyjmować dawkę w wielkości dawki jak dla dorosłych osób. Dziecku poniżej 30 kg masy zalecana jest połowa tej dawki.
Chlorella Pyrenoidosa obecnie jest dostępna w nowych opakowaniach z odkręcaną nakrętką.
· jest 100% czystą jednokomórkową algą słodkowodną sprasowaną do postaci tabletek przy użyciu pary wodnej bez dodatku jakichkolwiek środków chemicznych.
· zawiera więcej witaminy B12 niż pieczeń wołowa i 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko.
· wchłania metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje toksyczne z jelit i wydala drogą naturalną.
· posiada największą zawartość chlorofilu ze wszystkich roślin zielonych rosnących na naszej planecie, dzięki czemu poprawia obraz krwi, przyśpiesza gojenie ran i chroni przed stanem zapalnym.
· wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć oraz koncentrację, a także usuwa toksyny z organizmu.
· polecana dla osób chorych na reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.
Młody Jęczmień Green Magma® to oryginalna formuła światowej sławy naukowca Dr. Yoshihide Hagiwary. Przez okres wielu lat przebadał ponad 200 roślin, owoców, warzyw, traw oraz ziół i odkrył, że „sok z liści Młodego Jęczmienia jest jednym z najbardziej odżywczych soków z natury”. W efekcie końcowym stwierdził, że sok z liści Młodego Jęczmienia jest najlepszym „paliwem” do naszego organizmu. Zielony Sok połączył w specjalny synergiczny sposób z Maltodekstryną oraz Brązowym Ryżem i tak w 1969 roku powstał produkt finalny: Młody Jęczmień Green Magma®, który jest oferowany na całym świecie w niezmienionej formie do dnia dzisiejszego.
Młody Jęczmień Green Magma® to czysty i enzymatycznie żywy sok z liści ekologicznie uprawianego Młodego Jęczmienia połączonym w specjalny synergiczny sposób z ekologicznie uprawianym Brązowym Ryżem oraz ekologiczną Maltodekstryną. Posiada pełną gamę witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz aminokwasów.
Jest uprawiany sposobem organicznym bez dodatku herbicydów i pestycydów. Wysokość na której jest uprawiany wspomaga produkowanie większej ilości białka. Podlewanie wodą mineralną wprost z podziemnych źródeł gwarantuje świeżość i czystość tej wspaniałej rośliny. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, przy czym jest 2 razy skuteczniejszy niż szpinak. Zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające przy zapobieganiu chorób i stanów patologicznych. Ma także wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B.
W soku z Młodego Jęczmienia został odkryty skuteczny przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV). Jego przeciwutleniające działanie wobec utleniającej szkodliwości promieni UV na tkankę tłuszczową jest w przybliżeniu pięćsetkroć razy wyższe niż działanie witaminy E.
Młody Jęczmień
Młody Jęczmień jest 100% czystym i enzymatycznie żywym sproszkowanym sokiem z liści młodego jęczmienia. Posiada pełną gamę witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz aminokwasów i to w takim składzie, w jakim skomponowała je sama natura. Zielone listki młodego jęczmienia w porównaniu z pszenicą posiadają ponad 2 razy więcej magnezu, 5 razy więcej żelaza, 25 razy więcej potasu oraz aż 37 razy więcej wapnia. O wyjątkowych wartościach odżywczych soku jęczmiennego napisano kilkadziesiąt prac naukowych i opracowań.
Młody Jęczmień jest uprawiany sposobem organicznym bez dodatku sztucznych nawozów w rejonie prastarych wyschniętych jezior słodkowodnych. Podlewanie wodą mineralną wprost z podziemnych źródeł gwarantuje świeżość i czystość tej wspaniałej rośliny. Młody Jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Zawiera także witaminy, które aktywują enzymy pomagające zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Ma również wysoką zawartość betakarotenu, witamin C i E oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przetworzonych produktów spożywczych w naszej codziennej diecie oraz faktu, że pokarmy tracą większość wartościowych składników odżywczych zanim dostaną się na nasz stół. Zawartość witaminy C w świeżo pokrojonej rzodkiewce na powietrzu spada do połowy już w ciągu pięciu minut. Ilość witamin B1 i B2 w pokarmach dramatycznie spada podczas gotowania. W Młodym Jęczmieniu został odkryty wyjątkowo skuteczny przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV). Jego antyoksydacyjne działanie wobec utleniającej szkodliwości promieni UV jest w przybliżeniu 500 razy wyższe niż działanie witaminy E, jest ON też kilkukrotnie skuteczniejszy niż witamina C.
Sok z liści Młodego Jęczmienia polecany jest wszystkim, a w szczególności osobom chorym na cukrzycę, zaburzenia pracy tarczycy, anemię, miażdżycę, nadciśnienie oraz osteoporozę.
Z jednej płaskiej łyżeczki sproszkowanego soku i szklanki wody po wymieszaniu otrzymujemy szklankę soku, którego zawartość składników mineralnych i substancji odżywczych odpowiada składem 2 kg ekologicznie uprawianych owoców i warzyw!!!