Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e, obecnie uprawy można spotkać także w innych częściach świata.
Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze. Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach Hiszpańskich, a potem w całej Europie.
Ziarno kakaowca jest nazywane „pokarmem bogów”. Niestety, przetworzone czekolady nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca.
Ziarna kakaowe są doskonałym źródłem wapnia, żelaza, cynku, miedzi, manganu i potasu, zawierają witaminy: B1, B2, B3, C, E oraz kwas pantotenowy. Kakao jest niezwykle bogate w magnez. Zawierają również duże ilości ochronnych związków przeciwutleniających, takich jak polifenole i flawonoidy.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |