Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Kukicha to zielona herbata, której skład w całości tworzą gałązki i łodygi liści – te części herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Stąd też jej nazwa: „kuki” w języku japońskim oznacza łodygę lub patyk. Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy.
Dzięki znikomej zawartości kofeiny, kukicha świetnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży i o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej. Kukicha posiada też wysoką zawartość relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w taniny, które dają „gorzkawy” posmak w herbacie. Ponieważ fotosynteza nie zachodzi w łodygach, mają one naturalną wysoką zawartość teaniny.
Moya Kukicha to najwyższej jakości kukicha, która powstaje w procesie produkcji matchy, kiedy liście i łodygi są odseparowywane od arachy (blaszki liści herbaty – półprodukt matchy). W odróżnieniu od zwykłej kukichy jest bardzo delikatnie prażona (dużo krócej niż hojicha). Dzięki temu uzyskuje silniejszy aromat i ciemniejszy żółto-brązowy kolor.
Zielona herbata kukicha 100%*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |