Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych krzewów co liście Senchy. Bancha to w Japonii popularna herbata codziennego użytku. Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro), mniej substancji aromatycznych za to więcej garbników, co daje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy.
Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban” i „cha”. „Cha” w języku japońskim to herbata. Słowo „ban”(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane jako odpowiednik tego, co „zwykłe”, „popularne” lub „codzienne.” Natomiast „ban” zapisane jako 晩 o tej samej wymowie oznacza „późno” i odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liści wchodzące w skład Banchy.
Bancha zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą najczęściej pitą herbatą zieloną w Japonii. Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy o różnych stopniach fermentacji i pochodzących z różnych regionów. Bancha jest herbatą często rekomendowaną w diecie wegańskiej, ponieważ jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38 mg / 100 g Banchy). Moya Bancha pochodzi z małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.
Zielona herbata bancha 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |