Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Jeśli chcesz wreszcie poczuć pełnię zdrowia, powinnaś wreszcie przestać jeść to, co sprawia, że twoje ciało choruje, a ty czujesz się po prostu źle. Nie tylko fast foody i wysokoprzetworzone jedzenie są szkodliwe, również produkty, które uważane są za zdrowe mogą szkodzić.
Dokonując drobnych zmian w jadłospisie, możesz rozpocząć proces uzdrawiania swojego ciała. Sięgnij po wskazówki doświadczonej terapeutki żywnościowej – opracowując prosty system autodiagnozy, autorka ułatwia czytelnikowi rozpoznanie symptomów i powiązanie ich z konkretnym problemem zdrowotnym wywołanym przez konkretny pokarm. Wystarczy go wyeliminować z diety i obserwować poprawiające się samopoczucie.
Książka ta niczym profesjonalna konsultacja terapeuty żywieniowego, krok po kroku pomoże ci zidentyfikować przyczynę problemu z dietetycznej perspektywy i sposób, na jego uzdrowienie.
Dowiedz się, co szkodzi twojemu ciału i wkrocz na ścieżkę prowadząca do pełni zdrowia, dokonując prostych zmian w swoim jadłospisie.
Fragment książki
Czasami myślę o swoich pacjentach jako o osobach lekko rannych. Często ich wygląd zewnętrzny nie zdradza oznak choroby. Zazwyczaj lekarze nie są w stanie zdiagnozować u nich żadnego konkretnego schorzenia. Osoby takie pracują (często na wysokich stanowiskach), wychowują dzieci i prowadzą dom. Ta umiejętność zajmowania się wieloma problemami jednocześnie jest godna podziwu. Większość moich pacjentów to kobiety, zaś z ich opowieści jasno wynika, jak wiele mają na głowie. Chociaż zwykle wydają się silne, w rzeczywistości cierpią z powodu wycieńczenia, stresu czy obaw o własne zdrowie.
Z doświadczenia wiem, że w gruncie rzeczy na świecie jest bardzo niewielu całkowicie „zdrowych” ludzi. Większość z nas na coś cierpi i z czasem po prostu uczy się radzić sobie z jednym z wyżej wymienionych objawów. Niniejsza książka skierowana jest do tych z was, którzy są całkowicie zdrowi, a jednak nie czują się komfortowo; do osób, u których testy nie wykazały obecności żadnych chorób, a które jednak podejrzewają, że nie osiągają pełni swojego potencjału. Szukając przyczyn takiego stanu rzeczy w konwencjonalnych miejscach, osoby takie odnajdują jedynie frustrację.
Tak wygląda typowa relacja zrezygnowanego pacjenta: „Byłem u lekarza. Przeprowadził wszystkie standardowe testy i twierdzi, że wszystko ze mną w porządku. Nie mam zamiaru do niego wracać, ponieważ uważa, że wszystko sobie zmyśliłem i chce mi zapisać leki antydepresyjne”.
Niezwykle frustrujące jest żyć z chorobą, nie wiedząc, skąd się wzięła i w jaki sposób ją pokonać. Taka frustracja ma jednak swoje dobre strony, gdyż czasem zmusza, by wziąć sprawy w swoje ręce i dotrzeć do sedna problemu. Tego rodzaju działanie może pomóc nam zrozumieć wiele rzeczy, podnieść nas na duchu i sprawić, że zwrócimy się ku medycynie alternatywnej.
Leczenie dietą, nazwane przeze mnie „terapią żywieniową”, może okazać się niezwykle skuteczne. Wymaga jednak pewnego wysiłku; to pacjent bierze na siebie większość obowiązków, spożywając zalecane produkty. Takie podejście okazuje się jednak bardzo korzystne dla pacjenta i przynosi zadowalające rezultaty.
Odpowiednie żywienie nie jest lekarstwem na wszystkie schorzenia, ponieważ nic w życiu nie jest takie proste. Stanowi ono jednak podstawę zdrowia i zawsze powinno być traktowane jako punkt wyjściowy dążenia do dobrego samopoczucia. Kompetentny terapeuta żywieniowy przyjrzy się objawom dolegliwości, które zgłasza pacjent, porówna je z jego dietą i połączy fakty. Niniejsza książka ma za zadanie pomóc ci zastosować to samo podejście w celu znalezienia trwałego rozwiązania kwestii uporczywych kłopotów zdrowotnych.
[fragment Wstępu, s. 10-11]
Przeczytaj dłuższy fragment książki "Nie powinnam tego jeść"
O autorce
Maria Cross – ukończyła studia z zakresu żywienia medycznego w Institute for Optimum Nutrition w Londynie w 1994 r. Od tamtej pory pomogła tysiącom osób przezwyciężyć wiele rozmaitych dolegliwości. Po uświadomieniu sobie, że środowisko, w którym żyjemy, wpływa na nasz stan zdrowia, autorka aktywnie pogłębiała wiedzę w tym zakresie. Wkrótce uzyskała tytuł magistra w dziedzinie zdrowia publicznego i żywienia. W roku 2000 została wykładowcą i opiekunem naukowym na Uniwersytecie Westminster, gdzie prowadziła pierwsze w kraju zajęcia poświęcone żywieniu medycznemu. Maria Cross regularnie publikuje swoje prace w czasopismach poświęconych zdrowiu, zaś jej pierwsza książka, Nutrition in Institutions, napisana wspólnie z Barbarą MacDonald, została opublikowana w 2009 r.
Patronat medialny
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |