Darmowa Dostawa od 249,00 zł
Koszty dostawy od 8,99 zł (punkty odbioru)
Odbiór osobisty za 0 zł:
Warszawa, Wrocław, Białystok, Poznań, Częstochowa, Łódź, Lublin, Szczecin, Piotrków Trybunalski, Zamość,
Suwałki, Ełk,
Grajewo, Chojnice, Świdnica,
Zielonka, Łomża.
Właśnie taki ma być sens tej książki, ma ona zachęcać do praktyki, pomóc w zrozumieniu podstawowych zasad, wyjaśnić zależności i powiązania praktyki z tym wszystkim, co współistniało i tworzyło TAI CHI. Opisano tu pewne prawidłowości dotyczące zależności między ćwiczeniami a samopoczuciem i zdrowiem, i tego jak ta aktywność ruchowa wpływa na stan umysłu. Wszystko to, co czytelnik znajdzie w tej książce, jest wynikiem doświadczenia autora wynikającego z codziennej własnej praktyki i praktyki pochodzącej z nauczenia TAI CHI.
Każdy z rozdziałów jest poświęcony innemu aspektowi praktyki, zaczynamy od historii i legend związanych z TAI CHI. Pozwoli to zrozumieć współczesność TAI CHI, rozeznać się w wielości form i wybrać bardziej świadomie to, co jest najbardziej odpowiednie. W rozdziale o podstawowych pojęciach, zapoznamy się z terminologią, która pozwoli na zrozumienie zasad ruchu stylu YANG opisanych w kolejnym rozdziale. Następnie zostały omówione dwa systemy filozoficzne: konfucjanizm i taoizm, które miały - i do tej pory mają - ogromny wpływ na wszystko co zostało stworzone w Chinach. W ostatnich rozdziałach został omówiony wpływ na zdrowie i funkcje lecznicze ruchu oraz praktyczne wskazówki jak skutecznie praktykować TAI CHI.
Na końcu książki zostały opisane formy ręczne i z bronią, stanowiące treść TAI CHI stylu YANG. Znajduje się tam opis ćwiczeń przygotowujących i oddechowych oraz szczegółowy opis pozycji formy dwudziestu czterech ruchów stylu YANG. Nie służy on do samodzielnego ćwiczenia, jest przeznaczony dla osób znających tę formę dla przypomnienia i zachowania prawidłowych postaw. Nie ma tam szczegółowego opisu ruchów długiej formy ani form z szablą czy mieczem, gdyż nie można się nauczyć ruchu czytając opis ruchu, tak jak nie zaspokoi się głodu czytając książkę kucharską.