Zamknij [X] |
Galeria
|
![]() |
![]() |
Babka płesznik, znana również pod nazwą pchlica, płesznik, pchle nasienie czy Plantago psyllium. Nasiona babki to gatunek rocznej rośliny z rodziny babkowatych. Uprawiana jest głównie w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach czy Pakistanie.
Właściwości Plantago psyllium znane są od czasów starożytnych, szczególnie cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika.
Dlaczego te nasiona są tak wyjątkowe? Małe ziarenka babki płesznik są bogate w białko, polisacharydy, tłuszcze i błonnik - w 100 g znajdziemy go ponad 50 g.
Ziarno babki płesznik (Plantago psyllium).
W 100 g:
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 7 gramów (2 łyżeczki) około 30 minut przed posiłkiem. Wsypać do szklanki i zalać letnią wodą, odczekać około 5 minut. Podczas stosowania ziarna babki płesznik zaleca się pić około 2 litrów wody.
Ziarna babki płesznik można również dodać do owsianki, jaglanki, jogurtu, musli, koktajli, sałatek, deserów czy wypieku pieczywa.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Babka płesznik nie jest polecana osobom z niedrożnością jelit, stanami skurczowymi, z chorobami przełyku, układu pokarmowego, refluksie oraz przy silnych biegunkach.
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl |