Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza ? słowem buonissima! Książka ?Buonissima? to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia ? celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska ? zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. ?Buonissima? to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia.
?Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki ? wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!?
Jerzy Stuhr
?To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana.?
Robert Makłowicz
?Nie tylko wspaniałe przepisy ale i wspomnienia osoby, która przez lata zgłębiała wiedzę na temat prawdziwej włoskiej, domowej kuchni przemierzając Italię z północy na południe?
Elżbieta Penderecka
?Trzymają Państwo w dłoniach książkę rzetelną, ciekawą, niebanalną. Wraz z autorką podróżujemy przez regiony Włoch, ucząc się ich różnorodności. Opisane na stronach jedzenie prosi się jedynie o dźwięk rodzinnej biesiady.?
Aleksander Baron
Dane producenta:
Wydawnictwo FILO, Jeżewskiego 3/39, 02-796 Warszawa, Polska, filo@filo.com.pl