Ta strona korzysta z plików cookies. Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce. Więcej informacji o cookies.

zamknij

Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smakówKuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smakówKuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smakówKuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smakówKuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smakówKuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smakówKuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Galeria okno

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Ocena: 0.0 (Brak ocen)
Typ produktu Ilość stron: 320
Oprawa: twarda
Dostępność:
24 godziny + czas dostawy
Opis książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

84.99

Ilość
Dodaj do schowka

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.


O książce

Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na „Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!

Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych


O autorach

Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”.

Dane producenta:
Wydawnictwo NASZA KSIĘGARNIA Sp. z o.o., ul. Apteczna 6, 05-075 Warszawa-Wesoła, Polska, gpsr@nk.com.pl
Szczegóły książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
  • Tytuł: Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
  • Autorzy: Hanna Lis, Paweł Lis
  • Wydawnictwo Nasza Księgarnia
  • Seria Poradniki
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2023
  • Ilość stron: 320
  • Format: 18.9 x 24.5 cm
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788310140654
  • Język: polski
  • Podtytuł: czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
  • ISBN: 9788310140654
  • EAN: 9788310140654
  • Wymiary: 18.9x24.5x2.4 cm
Recenzje książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - przeczytaj opinie klientów:

Podobne produkty
Polana smaków Polana smaków

Cena: 42.42 zł
Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuc...
W 80 chwastów dookoła Polski, czyli podróż w poszukiwaniu zapomnianych smaków, leków i kosmetyków W 80 chwastów dookoła Polski, czyli podróż w poszukiwaniu

Cena: 62.00 zł
Ta książka to kompendium wiedzy i dzikich roślinach jadalnych. Każda roślina jest zilustro...
eBook Wieszczba i żreb. Przepowiadanie przyszłości u dawnych Słowian pdf Wieszczba i żreb. Przepowiadanie przyszłości u dawnych Słowian

Cena: 4.25 zł
UWAGA! e-book jest skanem zapisanym w formacie PDF. Plik pdf uniemożliwia przeszukiwanie i...
Współczesna kuchnia dawnych Kresów Współczesna kuchnia dawnych Kresów

Cena: 48.40 zł
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca,...
Wiedza dawnych misteriów Wiedza dawnych misteriów

Cena: 38.00 zł
Książka ta stanowi szczegółowy przekaz na temat ukształtowania dawnych misteriów. Steiner ...
Tajemne prawdy dawnych mitów i sag Tajemne prawdy dawnych mitów i sag

Cena: 36.00 zł
Najpierw sagi żyją w jakimś narodzie i przyjmowane są w sposób egzoteryczny, zewnętrznie i...
Kultury smaków Kultury smaków

Cena: 44.91 zł
Od początków swego istnienia Ameryka była prawdziwym tyglem kulturalnym. Przywożąc do Stan...
Łowcy smaków. Cztery pory roku Łowcy smaków. Cztery pory roku

Cena: 48.75 zł
Kuchnia roślinna bez glutenu i cukru rafinowanego tym razem wychodzi naprzeciw tym, którzy...
Pięć Przemian Lizaki mix smaków z witaminami bezglutenowy Suplement diety 7 x 6 g Lizaki mix smaków z witaminami bezglutenowy Suplement diety

Cena: 15.99 zł
Suplement diety. Zawiera substancje słodzące: fiński ksylitol i glikozydy stewiolowe. Nie ...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl