Zamknij [X] |
Galeria
|
|
Soczewica to zdrowa roślina strączkowa. Zawiera dużo witamin, mikro, makro elementów oraz błonnik. Jest polecana wszystkim, którzy dbają o zdrowy styl życia. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika bez obaw mogą spożywać ją osoby będące na diecie. Czerwona soczewica jest produktem naturalnie bezglutenowym, co sprawia, że osoby chore na celiakię i z alergią na gluten mogą włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Jest niezwykle pożywna i smaczna. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Składniki odżywcze:
Przepis na leczo z czerwonej soczewicy
Składniki na 2 porcje:
Sposób wykonania:
1. Rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulkę.
2. Pokrój w kostkę warzywa i pieczarki, wrzuć je na patelnię. Duś około 7 minut.
3. Opłucz soczewicę, dodaj do warzyw, duś około 10 minut.
4. Dodaj sos pomidorowy lub koncentrat.
5. Dodaj przyprawy. Posiekaj pietruszkę lub koperek, posyp danie.
Leczo można jeść z pieczywem pełnoziarnistym. Można również dodać inne ulubione warzywa lub mięso.
Soczewica czerwona* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
W 100 g:
Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bio Planet S.A., Fabryczna 9B, 05-084 Leszno k. Warszawy
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207 +48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl Copyright © 2004-2024 CzaryMary.pl |