Ta strona korzysta z plików cookies. Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce. Więcej informacji o cookies.

zamknij

Magiczne Bestsellery

  |  

Polecamy

  |  

Horoskop

  |  

Salon Wróżb i Magii

  |  

Magiczny Blog

  |  

Kontakt / O nas

  |  

Koszty dostawy

Zamknij [X]
Galeria
Dzika strona jedzeniaDzika strona jedzeniaDzika strona jedzenia
Dzika strona jedzenia
Galeria okno

Dzika strona jedzenia

Autor: Jo Robinson
Ocena: 5.0 (5 ocen) Zobacz recenzje »
Typ produktu Ilość stron: 360
Oprawa: broszurowa
Dostępność:
P R O D U K T   N I E D O S T Ę P N Y
Opis książki Dzika strona jedzenia

27.93

PRODUKT NIEDOSTĘPNY Zapytaj o dostępność

Jak gotujesz marchewkę? W całości czy w kawałkach? Myślisz, że nie ma to znaczenia? Jo Robinson udowodni ci, że ma! Na przestrzeni ostatnich tysiącleci rolnictwo skupiło się na uprawie roślin bogatych w tłuszcze, cukry i zapewniających sytość, podczas gdy odmiany bogate w witaminy, błonnik i cenne mikroelementy zostały pominięte. Znana aktywistka żywieniowa nauczy cię, które warzywa i owoce, z dostępnych na targach i w sklepach, zawierają więcej wartości odżywczych, mikroelementów, przeciwutleniaczy czy błonnika. Dowiesz się też, jaką cebulę wybrać, kiedy dopadnie cię przeziębienie oraz jak przygotowywać kukurydzę, by nie utracić jej cennych wartości.

Dzika strona jedzenia jest przewodnikiem po jadalnych roślinach – zaczynając od czosnku, na cytrusach i egzotycznych owocach kończąc. To zbiór danych o wszelkich jadalnych roślinach, a także zaskakujące i ciekawe wskazówki dotyczące ich przyrządzania, które odmienią twój sposób myślenia o jedzeniu. Naukowe informacje zostały podane w przystępny i zrozumiały sposób oraz czytelnie podzielone ze względu na omawiane gatunki. Każdy z rozdziałów zawiera też wypunktowane podsumowanie, w którym zawarte są najcenniejsze informacje żywieniowe.

Dowiedz się, jak pozyskać jak najwięcej wartości odżywczych z jedzenia!

Fragment książki


TO MY WYTWARZAMY POŻYWIENIE

Choć my, ludzie, wyruszyliśmy ku naszej przygodzie w kierunku rolnictwa, wszystkie pozostałe istoty na ziemi pozostały wierne swojej oryginalnej diecie – i tak zostało po dziś dzień. Zebry, lemury, słonie, orły, gryzonie, łasice, nietoperze, niedźwiedzie workowate czy małpy człekokształtne, nadal odżywiają się w taki sam sposób, jak tysiące lat temu, pod warunkiem, że umożliwimy im to, pozostawiając ich naturalne siedliska. Wprawdzie treserzy zwierząt twierdzą, że trzymane w niewoli szympansy wolą cukierki M&Ms od bananów, to nie urodził się jeszcze szympans, który sam sobie potrafiłby wytworzyć słodycze. Spośród około 7 milionów gatunków zwierząt, tylko my mieliśmy dość ambicji, zdolności i inteligencji, by odejść od naszej tradycyjnej diety i stworzyć całkiem nowy jadłospis z pokarmów, które najbardziej nam smakowały.

Tu właśnie leży problem. Poczynając od istnienia pierwszych prymitywnych poletek, nasi przodkowie woleli uprawiać te rośliny, które nie były gorzkie w smaku, a zawierały dużo cukru, skrobi i tłuszczu. Rośliny gorzkie, twarde, o grubej skórce, zawierające wiele pestek, pozostawiano w naturze. Po co trudzić się uprawą roślin, których jedzenie nie sprawia przyjemności?

Archeolodzy zebrali mnóstwo dowodów dotyczących naszych pierwotnych wyborów żywieniowych. Dzikie figi i daktyle były jednymi z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka i są one też jednymi z najsłodszych owoców naturalnie występujących w przyrodzie. Ludy zbieracko-łowieckie spożywały jedynie niewielkie ilości zbóż, za to pierwsi rolnicy uczynili obfitujące w skrobię zboża głównym elementem swojej diety. Na Bliskim Wschodzie rolnicy uprawiali pszenicę, jęczmień i proso. Rolnicy afrykańscy: rosplenicę perłową i sorgo. Kukurydza królowała na obu kontynentach amerykańskich, a ryż stał się podstawową uprawą w Azji. Rozpoczęła się era węglowodanów.

Rośliny oleiste były również bardzo cenione. Archeolodzy odkryli w Palestynie zwęglone pozostałości sadu oliwnego, który rósł tam około 7 tys. lat temu. Nasiona sezamu udomowiono około 5 tys. lat temu, głównie ze względu na dużą zawartość oleju. Podstawową uprawą w Meksyku 3 tys. lat temu było bogate w tłuszcze awokado.

Kiedyś, tak jak i dziś, ludzie szukali określonych smaków i składników, wybierali słodkie, bogate w skrobię i wysokokaloryczne pokarmy. Dzięki wielkiemu poświęceniu, byli oni w stanie wygenerować obfite zapasy tych „niezbędnych” do przeżycia roślin w niewielkiej odległości od miejsca swojego zamieszkania. Po raz pierwszy w ciągu naszej długiej historii życia na ziemi nie musieliśmy jeść gorzkich czy łykowatych pokarmów, ani spędzać długich godzin na przetwarzaniu pożywienia tak, by w ogóle nadawało się do jedzenia. Człowiek zaczął tworzyć zapasy jedzenia, które trafiało w jego gusta.

Dziś już wiemy, że jedną z konsekwencji uprawy najsłodszych i delikatnych w smaku dzikich roślin była drastyczna utrata fitoskładników. Wiele z najzdrowszych składników odżywczych ma kwaśny, cierpki lub gorzki smak. Nieświadomie, ograniczając spożycie owoców i warzyw o intensywnym smaku, nasi przodkowie osłabili swoją odporność na wiele chorób i uciążliwych dolegliwości. W przeciągu wielu wieków ekstensywnego rozwoju rolnictwa, nasza zdolność do modyfikacji diety znacznie przewyższyła zdolność zrozumienia tego, jak te zmiany wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

[Fragment książki, s.16-17]

 

Przeczytaj dłuższy fragment książki "Dzika strona jedzenia"


O autorce
 

Jo Robinson jest autorką i współautorką 14 książek o tematyce zdrowotnej, których sprzedano już w sumie ponad 2 miliony egzemplarzy. To aktywistka żywieniowa, najbardziej znana z badań nad korzyściami chowu trzody chlewnej, bydła, owiec i drobiu na naturalnych pastwiskach. Jej wypowiedzi o produkcji rolnej opartej na trawie, cytowane były w dziesiątkach głównych mediów w USA, w tym w „Time”, „The New York Times”, „USA today”, „Men’s Health”, „Mother Earth News”, National Public Radio i w „Wall Street Journal”. Jej strona internetowa www.eatwild.com odnotowała ponad 10 milionów odwiedzin. Autorka mieszka i pracuje na Vashon Island, wiejskiej wysepce w pobliżu Seattle w stanie Waszyngton, gdzie w swoim ogrodzie uprawia wiele zdrowych i pysznych odmian warzyw i owoców polecanych w tej książce.

 

 

Patronat medialny


Dane producenta:
Wydawnictwo Kobiece Agnieszka Stankiewicz-Kierus spółka komandytowa, al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, Polska, handlowy@wydawnictwokobiece.pl, tel. 535556515
Szczegóły książki Dzika strona jedzenia
  • Tytuł: Dzika strona jedzenia
  • Autor: Jo Robinson
  • Wydawnictwo Vivante
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2014
  • Ilość stron: 360
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788363965501
  • Język: polski
  • Podtytuł: Utracone ogniwa zdrowego odżywiania
  • Oryginalny tytuł: Eating on the Wild Side. The Missing Link to Optimum Health
  • Tłumacz: Kaszkur Zuzanna
  • ISBN: 9788363965501
  • EAN: 9788363965501
  • Wymiary: 1600x2400
Recenzje książki Dzika strona jedzenia - przeczytaj opinie klientów:

Grażyna P. 2017-03-03 20:47:42, ocena: 5
Opinia potwierdzona zakupem
Nareszcie coś o dobrym zdrowym jedzeniu, tylko czy jeszcze można takowe zdobyć? Jak komuś uda się, to dowie się jak takowe przechować, przygotować i zdrowo zjeść. Dobra i ciekawa książka o dobrym i ciekawym odżywianiu, warto kupić i zaglądać do niej, bo nie ma potrzeby czytać wszystko po kolei, chociaż ja tak wolę.
Emilia G. 2016-09-06 18:40:52, ocena: 5
Opinia potwierdzona zakupem
Bardzo ciekawa książka, zakupiłam ją ze względu na dobre opinie w Internecie (i cenę, która w porównaniu do e-booków (!) na innych stronach była zdecydowanie niższa). Lektura na pewno będzie przyjemna!
Barbara Ż. 2014-11-11 11:27:06, ocena: 5
Opinia potwierdzona zakupem
Dla wszystkich miłośników kuchni i gotowania i dla tych, co omijają ją szerokim łukiem. Książka ta jest przewodnikiem po naturalnych produktach spożywczych. Zawiera ciekawostki i konkretne informacje na temat dzikiej strony jedzenia. Było by super, gdyby ukazała się taka pozycja w odniesieniu do warzyw i owoców z polskich plantacji, sadów i ogrodów..
Anna B. 2014-09-01 09:55:06, ocena: 5
Opinia potwierdzona zakupem
Wspaniała książka, mnóstwo przydatnych informacji. Gorąco polecam każdemu.
Alicja S. 2014-09-30 14:34:24, ocena: 5
Opinia użytkownika sklepu
Bardzo interesująca książka, wracam do niej wielokrotnie. Czytam o cudach żywienia..
Podobne produkty
Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na

Cena: 63.99 zł
Ta książka obudzi w tobie nie tylko głód i pragnienie, ale również chęć udania się w podró...
Aktywna strona nieskończoności Aktywna strona nieskończoności

Cena: 25.33 zł
Carlos Castaneda (1925-98) - amerykański (urodzony w Peru) antropolog, psycholog, autor be...
Ciemna strona miłości + CD Ciemna strona miłości + CD

Cena: 29.00 zł
Miłość, trudne do opisania zjawisko, często utożsamiane z uczuciem, przejawiającym się w r...
30 minut uczciwej dyskusji. Pozytywna strona konfliktu 30 minut uczciwej dyskusji. Pozytywna strona konfliktu

Cena: 16.15 zł
Naucz się w 30 minut uczciwej polemiki. Czy chcesz pozytywnie i uczciwie rozwiązywać konfl...
Ciemna strona miłości + CD Ciemna strona miłości + CD

Cena: 11.60 zł
Miłość, trudne do opisania zjawisko, często utożsamiane z uczuciem, przejawiającym się w r...
eBook Strona bierna jest prosta! pdf Strona bierna jest prosta!

Cena: 18.62 zł
Jak bez problemu opanować stronę bierną w języku angielskim? Jak radzisz sobie z angielską...
Audiobook Antyczłowiek. Mroczna strona człowieka mp3 Antyczłowiek. Mroczna strona człowieka

Cena: 38.64 zł
Książka „Antyczłowiek. Mroczna strona człowieka", to (jak wskazuje jej podtytuł) ana...
Podstawy ajurwedy dla kobiet. Wykorzystaj moc jedzenia, detoksu i codziennych rytuałów dla zdrowia i dobrego samopoczucia Podstawy ajurwedy dla kobiet. Wykorzystaj moc jedzenia, detoksu i

Cena: 41.93 zł
Z ajurwedą w stronę zdrowia Przystępna książka o ajurwedzie dla kobiet, która sięga do sta...
Keto przełom. Jak czerpać więcej korzyści z diety ketogenicznej bez odmawiania sobie jedzenia Keto przełom. Jak czerpać więcej korzyści z diety ketogenicznej bez

Cena: 33.59 zł
Przygotuj się na rewolucję w podejściu do zdrowego odżywiania! Doktor Steven Gundry, autor...
Sklep prowadzony przez: Glosel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111 Białystok, NIP: 542-315-11-57, REGON: 200317860, KRS 0000569207
+48 85 674 36 19, sklep@czarymary.pl

Copyright © 2004-2025 CzaryMary.pl